Opšte napomene oko očitavanja okačene literature (pdf fajlova) na sajtu

Veliki poglavica sajta Odreda izviđača ''Spartak'' iz Subotice

          Kao osnovne napomene za uspešan pregled okačene literature na našem sajtu (koje se trebaju prvo proveriti ako se naiđe na neki problem kod njenog pokušaja pregleda!), naglasili bismo sledeće:

          1.  Neophodno je da budete prijavljeni na sajt (da ste prvo otvorili svoj korisnički nalog, te da ste u momentu pregleda literature i prijavljeni na sajt sa svojim odabranim korisničkim imenom i lozinkom koje unosite u blok (nalazi se pri vrhu stranice sajta sa leve strane) koji izgleda ovako:  Blok za prijavu na sajt ).

          2.  Neophodno je da na kompjuteru i/ili web pregledaču (Firefox, Chrome, ...) imate instaliran odgovarajući program (ili dodatak) za pregled pdf fajlova. Mi Vam od mnogih programa za tu namenu možemo recimo preporučiti besplatan a kvalitetan program FoxitReader (na datom linku je mesto gde ga možete naći i skinuti za kasnije instaliranje).

          3.  Na strani gde je okačen neki naslov, sama knjiga u pdf formatu se nalazi pri dnu te stranice na linku koji je dat ispod podnaslova "Dokument u prilogu" - kao na slici: Dokument u prilogu

          4.  Zavisno od veličine fajla, brzine internet veze i drugih faktora (otvorenih prozorčića u Vašem web pregledaču, pokrenutih programa na Vašem kompjuteru, jačini kompjutera, ...) ponekad morate biti malo strpljivi (pola minuta il' malo više za recimo fajlove veće od recimo 15MB) dok se pdf fajl u početku očita, no potom radi sve ok (ako ćete se vraćati na taj pdf dokument na sajtu - možete da ne zatvarajte to prozorče da ne biste opet morali da čekate to primarno učitavanje fajla)!

          5.  Ponekad je neophodno da imate instaliranu noviju verziju nekog od pregledača pdf fajlova (pomenuti Foxit il' slično), ali uglavnom kada imate neku baš stariju verziju instaliranu kod sebe (recimo to je verovatno slučaj ako pri pokušaju otvaranja pdf dokumenta naiđete na ovu ili sličnu poruku: "There was an error opening this document. An updated version of Acrobat [il neki drugi program koji imate instaliran] is needed in order to open this document.",...).

          6.  Ako imate nekih specifičnih problema sa pregledom pdf fajlova na sajtu, za početak (pri detekciji i prevazilaženju problema) preporučujemo da pokušate da skinete fajl prvo na svoj računar pa ga tek potom pregledate. Takođe, pri tom skidanju sa sajta na Vaš kompjuter, savetujemo sledeći postupak (za neke specifične probleme bitno je da se precizno držite ovog uputstva!): desni klik na link gde se na sajtu nalazi okačen pdf fajl (ispod pomenutog "Dokument u prilogu") i potom u meniju koji se pojavio odaberete opciju "Save link as..." (="Sačuvaj link kao...") te odaberete ime i mesto gde ćete fajl sačuvati.

          7.  Kod određenih problema sa očitavanjem fajla koji ste skinuli na Vaš računar (recimo u tim slučajevima zna ponekad da prijavljuje problem oko "korumpiranosti fajla", ne može da očita fajl i/ili sl.) - takođe je preporuka da prvo proverite da li ste i stvarno skinuli na sajtu okačeni fajl, ili je došlo do nekog problema (uglavnom u Vašem web pregledaču) pri skidanju, pa nije skinut originalni fajl, već da se amaterski izrazimo - svojevrsna imitacija/ljuštura/lažnjak samog fajla. Ovo možete da proverite za početak u nekom osnovnom vidu upoređivanjem veličine fajla na Vašem kompjuteru (desni klik na fajl, pa opcija "Properties" i tamo gledate stavku "Size") i onoga što je kao veličina navedeno na sajtu (na pomenutom linku za pdf fajl ispod "Dokument u prilogu" Dokument u prilogu pri kraju imena fajla u zagradi je kod većine navedena i njegova veličina!). Ako je razlika nešto mala do recimo 10% to nije frka (to je zbog zaokruživanja cifre, različitog obračunavanja veličine fajla,...), ali ako je recimo na sajtu fajl označen da ima 10MB, a kod Vas na kompu Vam pokazuje 300 KB (tj. 0.3 MB) - očigledno je da nije reč o istom fajlu!

 

         Ako i pored gore navedenih napomena naiđete na neke specifične probleme - molimo Vas prijavite nam ih kako bismo pokušali da ih rešimo i podelimo to sa drugima, pošto nažalost često određene specifične probleme (koji često zavise od raznovrsnih podešavanja na korisničkom kompjuteru ili web pregledaču, raznim nekompatibilnostima,...) - ne uspevamo sami da detektujemo, pa samim tim ni da potražimo rešenje i skrenemo drugima pažnju kako bismo ih prevazišli! :-(