IZVIĐAČKO LOGOROVANJE - Priručnik za organiziranje višednevnih aktivnosti u prirodi

Omot knjige IZVIĐAČKO LOGOROVANJE - Priručnik za organiziranje višednevnih aktivnosti u prirodi
Autor: 
Bojan Bošnjak i Zlatko Šnur Vrabac
Izdavač:  
Izviđačka družba
Godina: 
2008
Mesto izdavanja: 
Zagreb
Opis: 

          Darom koautora dela - Bojana Bošnjaka - "Naš tavan" je proširen za još jedan "mora se imati" izviđački naslov! :-) U to ime - neizmerno hvala koautoru i uredniku ovog dela na njegovoj brizi za čitavu našu izviđačku čitalačku zajednicu! :-)

          Priručnik je nezaobilazan za sve koji se bave bilo kojom vrstom izletništva (jednodnevnog ili višednevnog, na jednoj lokaciji ili u pokretu, sa mlađima ili starijima, u većoj ili manjoj grupi, kao izviđači ili neizviđačka grupa,...)!

          Neki od podnaslova i oblasti koje priručnik pokriva:

 • O logorovanju; o izviđačkom logorovanju (B.Bošnjak)
 • Ciljevi i namene logorovanja
 • Preduslovi za organizovanje logorovanja (programski, organizacijski, materijalni, voditeljski)
 • Vrste logorovanja (zimovanje, šumsko/planinsko i primorsko logorovanje, kantonovanje, kolonija, pokretno logorovanje, putovanje, plovidba, pohod biciklima, bivakovanje)
 • Organizatori i učesnici logorovanja
 • Program logorovanja (koncepcija sadržaja i prostora, pristup programiranju, izrada programa,...)
 • Izviđački centri i stalni tereni za logorovanja - Opis nekih izviđačkih centara i stalnih mesta za logorovanje u Hrvatskoj
 • Pripreme za logorovanje (Zlatko Šnur)
 • Izbor mesta i terena za logorovanje
 • Logorska dokumentacija (program logorovanja, raspored rada po danima, opis logorišta, organizacija i uređenje logora, raspored putovanja, dnevni red, prethodni jelovnik, popis osnovne kolektivne opreme, popis logorske apoteke, popis Uprave logorovanja, predračun troškova, popis učesnika, ugovori i odobrenja)
 • Organizacija života na logorovanju (konačarstvo, odlazak na logorovanje, život na logorovanju, dežurstvo u logoru)
 • Patrola na logorovanju (B.Bošnjak)

          Zbog specifičnog sticaja okolnosti (izostanka dela koji je sastavio Stjepan Trgovec, a koji se odnosi na tehniku logorovanja, razne logorske patente sa ilustracijama) - naša preporuka bi bila da se ovaj priručnik koristi "ruku pod ruku" sa njegovim starijim bratom iz 1984. godine - "Logorovanje" koji smo takođe u prilici da Vam ponudimo!

Razlika između ova 2 izdanja je u sledećem. Kao prvo ovaj noviji priručnik je nastao kao plod želje da se stari tekst osavremeni i jer do starog izdanja više nije moglo da se dođe. Pošto autor pomenutog trećeg dela starog izdanja Stjepan Trgovec - nije učestvovao u inicijativi za ponovno izdavanje ove knjige, taj deo je izostao. Planirano osavremenjivanje drugog dela (Pripreme za logorovanje, dokumentacija za logorovanje, organizacija života na logorovanju) je izostalo zbog tragične pogibije autora - Zlatka Šnura (te je taj deo knige prisutan u svojoj ranijoj formi). Tako da je novina ovog izdanja prvenstveno u zahvatima Bojana Bošnjaka koja se ogledaju u - delom osavremenjivanju prvog dela knjige te dela o izviđačkim centrima i stalnim mestima za logorovanje, te dodavanjem novog poglavlja "Patrola na logorovanju".

 

Preuzeto 478 puta