Izviđački podsetnik (Savez izviđača Beograda, 2005.)

''Izviđački podsetnik'' izdanje Saveza izviđača grada Beograda iz 2005. godine
Autor: 
sakupili i priredili Goran Momčilović, Zoran Manojlović, Sanja Petković, Nikola Nenadić
Godina: 
2005
Mesto izdavanja: 
Beograd
Opis: 

          Superiška :-) univerzalni izviđački priručnik sa obiljem raznovrsnih i tema i interesantne i često originalne građe u standardnim izviđačkim oblastima, sa mnoštvom prekorisnih ilustracija!

          Možemo samo biti neizmerno zahvalni nadasve glavnom uredniku Nikoli Nenadiću, dugogodišnjem organizatoru Šumskih škola u Savezu izviđača Srbije, za rad na izdavanju ovog biserčeta! :-)

Sve u svemu ovo je jedan od onih "mora se imati" izviđačkih priručnika! :-)

 

          E, sad nešto o samom podsetniku kao svojevrsni uvod u dalje iščitavanje!

          U podsetniku se odmah na početku (i na kraju detaljnije) daju opisi moralnog lika izviđača, kao prvog i osnovnog podsetnika i ličnog orijentira, bez koga sve ostalo u izviđačkom životu pada u vodu!

          U nastavku, dati su prostori za neke lične beleške (pripadništvo izviđačkoj jedinici, posećene akcije, mali lični rokovnik,...) i zanimljivo urađen deo za unošenje ličnih mera kao lični podsetnik za razna merenja na terenu! :-) Dalje se mogu naći takođe i razni merni sistemi i njihove uporedne vrednosti, prosečne težine ljudi u kontekstu njihovog pola i visine, nazivi meseci i dana u raznim jezicima (pa i standardno mnogima zbunjujuće prebacivanje između naziva za mesece u srpskom i hrvatskom! ;-) ), ...

          Idući dalje, nailazimo na sjajno obrađene razne (manje ili više) standardne izviđačke oblasti, uz date i mnogobrojne propratne ilustracije, grafikone i sl.:

 • IZLETNIŠTVO  (oprema, kretanje, odmaranje, hrana i voda, izlet biciklima, izgubljen na izletu,...)
 • SIGNALIZACIJA  (znaci za pomoć, govor ruku, signali rukama, zorna signalizacija, semafor, morzeova signalizacija sa sjajnim šablonom za lakše pamćenje iste, međunarodni pomorski kodeks, putni znaci, planinarska markacija)
 • TOPOGRAFIJA I ORIJENTACIJA  (određivanje strana sveta različitim postupcima, o ručnoj busoli M53, razmere na karti, topografski znaci, predstavljanje reljefa na kartama, merenje nagiba terena na karti, pravci koji označavaju sever, orijentisanje karte, kretanje po azimutu, skica dela puta, kroki, profil terena, skica terena, ...)
 • IZVIĐAČ U PRIRODI / POZNAVANJE PRIRODE  (izviđačka briga o prirodi, prepoznavanje i karakteristike različitog drveća, sađenje drveća, jestivo i/ili lekovito drveće i bilje i njihova upotreba, prognoza vremenskih prilika, o oblacima, skala jačine vetra i njegove karakteristike, tragovi životinja, zmije otrovnice,...)
 • IZVIĐANJE  (približno ocenjivanje udaljenosti, visine objekata i širine reke)
 • MASKIRANJE I PRIKRADANJE  (i osmatranje terena)
 • TABOROVANJE (i PIONIRSTVO)  (lična oprema i njeno pakovanje, paljenje i gašenje vatre, tipovi vatre i ognjišta, petlje i čvorovi, karakteristike i upotreba šatorskog krila, o šatoru (gde ga i kako podići, vrste šatora, šatorski pribor, impregniranje šatora, pakovanje šatora,...), pravljenje kreveta u šatoru, bivak u kolibi, noćenje na senu, razni patenti i taborski objekti, raspored taborskih objekata s obzirom na vetar, redosled uzimanja vode iz potoka,...)
 • STRELIČARSTVO
 • IZVIĐAČ ZIMI  (specifičnosti izvođenja zimskog izleta  (oprema, hrana, piće, odmor), opasnosti na zimskom izletu, vatra u snegu, krplje, šator u snegu, zaklon u snegu, konstrukcija igla, na ledu,...)
 • IZVIĐAČKA ORGANIZACIJA  (+ spisak naših i svetskih Smotri)
 • PRVA POMOĆ   
 • KUTAK ZA VOĐE  (Šta izviđač treba da zna o pušenju, alkoholu i drogi + O problemu erozije morala kod mladih)

          E, pa - toliko od nas u ovom malo opširnijem pregledu i uvodu - dalje je na Vama da bacite pogled! ;-) A definitivno preporuka ovo i odštampati, pa u džep - kao pravi podsetnik! :-)

 

Preuzeto 434 puta