Kolonija poletaraca i pčelica ''Vesela deca u Zakuti'' - priručnik i elaborat (Biblioteka izviđača Srbije ''Izviđačka škola'' - sveska 4)

Kolonija poletaraca i pčelica ''Vesela deca u Zakuti'' - priručnik i elaborat (Biblioteka izviđača Srbije ''Izviđačka škola'' - sveska 4)
Autor: 
Toma Milačić, Vučko Vatović, Gordana Paunović
Godina: 
1971
Mesto izdavanja: 
Beograd
Opis: 

          Program iz 1971.g. sa aktivnostima po danima za desetodnevnu koloniju / letovanje poletaraca i pčelica u izviđačkoj kući u selu Zakuta u Šumadiji, između Kraljeva i Kragujevca.

          Neovisno od njegove primarne namene (imajući u vidu mesto i vremensko trajanje kolonije) - elaborat je sjajna osnova i za neke nove akcije za naše najmlađe izviđače, što se i naglašava u predgovoru priručnika:

         "Materija ove knjižice vezana je za konkretan ambijent Izviđačke kuće u selu Zakuta i uslove koji vladaju u njoj. Međutim, ona je obrađena tako da predstavlja neophodan priručnik svakom predvodniku poletaraca i pčelica - prvenstveno na letovanju - ali isto tako i u svakodnevnom radu sa najmlađim članovima izviđačke organizacije."

          Inače knjižica je rađena "na osnovu višegodišnjih iskustava sa republičkih i pokrajinskih smotri poletaraca i pčelica, kao i na osnovu dosadašnjih iskustava stečenih prilikom organizovanja akcije - letovanja poletaraca i pčelica Srbije pod nazivom ''Vesela deca u Zakuti''."

          Govoreći o ciljevima koji se prvenstveno imaju u vidu prilikom osmišljavanja ove i sličnih akcija, naglašava se sledeće:

          Na prvom mestu cilj je "da se najmlađi odmore i osveže, dožive bezbrojne radosti i prijatna iznenađenja, inspirišu i međusobno upoznaju i zavole.

          Sve aktivnosti u toku deset dana odabrane su u skladu sa uzrastom i psihofizičkim mogućnostima i htenjima učesnika, a najvećim delom se izvode na čistom vazduhu u prirodi.

          Program i međusobni odnosi su planirani tako da deca što manje osete prazninu što su odvojena od roditelja, da se što više socijalizuju i zbliže međusobno i sa predvodnicima, da osete vrednost kolektiva, ...

          Obaveze i zabava, igre i rad, biće tesno povezani i proizilaziće jedno iz drugog.

          Igre i takmičenja su odabrani tako da otkrivaju talente i sklonosti svakog poletarca ili pčelice ponaosob, da mu omoguće ličnu afirmaciju i podstaknu u dokazivanju sebe i sopstvenih vrednosti.

          ...Poletarci i pčelice će steći nova znanja o prirodi i nekim zakonitostima iz nje, naučiće bezbroj korisnih veština, interesantnih igara i lepih pesama. ..."

          Pored planova aktivnosti po danima i još nekih opštih napomena, u priručniku su dati i spiskovi i opisi potrebne lične i kolektivne opreme za izvođenje ovakve akcije.

          Kao sastavni deo i neophodna dodatna literatura za sprovođenje svih ovih aktivnosti, navedeni su i priručnici za igranje u prostoriji i u prirodi, koje takođe možete naći na našem sajtu:

1) "IGRE U PROSTORIJI" - Ikonija Munćan i Miša Nenadović (imamo prvo izdanje iz 1968.god. i treće izdanje ovog priručnika)

2) "IGRE U PRIRODI" - sakupili i sredili Ikonija Munćan i Miša Nenadović (2.izdanje iz 1984.god.).

Preuzeto 88 puta