NAŠE JATO (zapisci jednog skavtskog vođe) - Milorad Macura (1937.god.)

Naslovna strana za knjigu 'NAŠE JATO - zapisci jednog skavtskog vođe' pisca Milorada Macure iz 1937. godine u izdanju Nove skautske biblioteke
Autor: 
Milorad Macura
Godina: 
1937
Mesto izdavanja: 
Zagreb
Opis: 

          Pred Vama je biser stare predratne skautske literature – priručnik za rukovođenje skautsko-izviđačkom jedinicom dat u formi izviđačkog romana – iz pera starog skautskog radnika iz Makedonije (Skoplja) – Milorada Macure Naše jato od Milorada Macure.

Ovo izdanje iz 1937. godine potpisuje izdavač i drugih poznatih predratnih skautskih naslova: NOSKABI (=Nova skautska biblioteka).

          Knjiga je uže namenjena predvodnicima jata, međutim u suštini je namenjena i mlađim izviđačima (od kojih pojedini jednog dana i budu predvodnici jata), i starijima koji se interesuju za vođenje izviđačke jedinice (i šire gledano, ne samo jata), i radnicima iz drugih branši (prosvete,...) koji imaju dodira sa organizovanjem rada sa mališanima, te uopšte onima koji žele da kroz pitkost književnog štiva i avanturu koju ono donosi – upoznaju rad izviđačke jedinice, te ciljeve i vrednosti skautskog/izviđačkog pokreta! Takođe, vrednost ovog dela kao i većine te predratne skautske literature - često može da bude oličena i u svojevrsnom pozivu na konstantno preispitivanje i neko eventualno novo dodatno promišljavanje izviđačko-skautskog rada i u sadašnjim uslovima; te u tom svetlu – štivo može biti namenjeno i svim pregaocima u današnjim Savezima izviđača.

          U knjizi, pored opisa osnivanja i načina vođenja skautskog jata, dato nam je i zlata vredno „Pismo vođe moje čete“ - u kome se daju i osnovna skautsko-pedagoška uputstva i smernice za rad sa mališanima (uže skautsko gledano, ali još kako primenljivo i u širem kontekstu!): Pismo vođe moje čete 1,Pismo vođe moje čete 2,Pismo vođe moje čete 3,Pismo vođe moje čete 4,Pismo vođe moje čete 5.

          Prirodno uklopljeno u samo štivo, dati su opisi rada u jatu i smernice za rad sa poletarcima! Dat je primer organizacije sastanka jata, te dalja organizacija sastanaka po ciklusima. Dati su opisi zakona i obećanja poletaraca, pozdrav i ispit poletarca, te neke napomene oko veština poletaraca. Nabrojani su i opisani i traženi zahtevi za 1., 2. i 3. zvezdu kod poletaraca (ne treba ih brkati sa našim zvezdama za mlađe izviđače!).

          Kao sastavni i nezaobilazni deo skautskog rada, opisana je i jedna skautsko-izviđačka kolonija – sa njenim pripremama i organizacijom, samim izvođenjem, dešavanjima na njoj,...

          U knjizi su dati i razni ciljevi i vrednosti ka kojima bi skauti/izviđači i skautski pokret trebali da teže. Pored već pomenutog „pisma vođe“, te pored raznih drugih opisa koji se konstantno kroz knjigu provlače, imamo recimo i jedan topao opis lepote i značaja brige o bližnjima i starima (i „poštovanja starosti“ po rečima bake iz romana), čiju vrednost, značaj i lepotu, baka kojoj su mališani pomogli - uspeva srcem da izrazi i unese „samo“ u jednostavnu molitvenu želju: „Bog ih blagoslovio. I tebe s njima, što ih nauči da poštuju starost“!

          Knjigu toplo preporučujemo svima – i izviđačima i šire! :-)

Preuzeto 127 puta