Šta zna skaut II. reda (iz 1928.)

Šta zna skaut 2. reda - Jaroslav Maly, Savez izvidnika i planinki Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Beograd 1928. (Zdenko Horjan na dar Tavančetu)
Autor: 
Jaroslav Maly
Godina: 
1928
Mesto izdavanja: 
Beograd
Opis: 

          Ima još nekog ko misli na sve nas! :-)
          Najveća nam radost kad vidimo da i Vi svojim darovima proširujete Tavančetovo srce koje bije za čitavu ekipu! :-)

          Ovog puta jedno antikvarno Draguljče iz (pre)daleke 1928. godine (!?!!) - našlo se nenadano pred Vama blagodareći daru Zdenka Horjana iz Odreda izviđača ''Jarun'' iz Zagreba Odred izviđača Jarun iz Zagreba, takođe i višestrukog nosioca medalja sa svetskih orijentacionih takmičenja (ko želi za više detalja može da konsultuje Mr.Googla koji ga podobro poznaje ;-) ), no nadasve jednog dragog Smeška i "Pozitive"! :-)
          Svoju radost što je došao do ovakvog jednog naslova - Zdenko je brže bolje "potrčao" i sa svima nama da podeli, skenirao je materijal i prosledio nam ga za objavu! :-)
          Zdenko - Legendo :-) - neizmerno i od srca hvala od svih nas - na daru i želji da se i mi svi s tobom radujemo uz ovo Draguljče! :-)

         

          Malo o priručniku - mada savet - man'te se naših uvoda - "trč'te" pa sami uživajte! :-)

          Ovo je stariji (po godini izdanja) i mlađi (po uzrastu skauta kojima je namenjen) brat ''Skautskog priručnika za III. red'' iz 1939.godine (koji takođe imate na Tavančetu na datom linku), koji kao posebnu antikvarnu vrednost na svom kraju ima i dnevnik/beleške jednog mladog skauta (vođen od 1. feb. 1935. do 1. feb. 1936. godine). :-)
          U priručniku se na centralnom mestu nalaze obrađene skautske discipline i oblasti koje kao standardne za mlađe izviđače imamo i u novijim periodima funkcionisanja izviđačke organizacije. Tu su: orijentacija i putni znaci, vezivanje čvorova, pionirstvo sa paljenjem vatre i dizanjem šatora, spremanje jela, osnovi prve pomoći i reakcije u vanrednim situacijama, signalizacija, poznavanje prirode, jutarnja gimnastika, vođenje računa o odeći i njena osnovna popravka i sl.
          Pored pomenutog, tu su i osnove traganja kao želje da se stekne za život u prirodi vredna indijanska veština (ovo je očito bilo standardno zastupljeno u našoj staroj skautskoj literaturi, međutim u kasnijim izviđačkim priručnicima to kao da je izostalo ili je tek samo u preletu šturo dotaknuto), o vođenju skautskog dnevnika, kao i napomene za vođenje brige o skautskoj štedljivosti i sakupljanju ušteđevine.
          Na početku knjige dati su ''Pismo skautu'' i njegov svojvrsni nastavak tekst ''Zašto si skaut?'', da bi se to uvodno obraćanje autora malom čitaocu nadogradilo i kroz opis biografija osnivača skautizma i time početaka svetskog skautskog pokreta.

          Da ne dužimo dalje - ovo bi bio samo letimični prelet preko sadržaja knjige - a sad Vi dalje i sami "zasucite rukave" ;-) i - uživajte! :-)

          Zdenko - ''no koment'' na daru - mi prosto i dalje samo k'o ''poma'nitali'' kenguri ;-) od radosti skakućemo Skakutavko 
i šaljemo ti jedno veliko od srca zagrljajče! Zagrljajče

Preuzeto 161 puta