Drugi o nama

Čika Barba izviđačima Odreda "France Prešern" iz Beograda o sajtu OI "Spartak"

"From: BARBAikom
To: fp grupa
Sent: Wednesday, August 28, 2013 5:05 PM
Subject: Novi sajt

 

      OI “FRANCE PREŠERN”

      Pozdrav svim članovima našeg odreda.

      Draga deco,

      Na izviđačkom internet nebu zasijala je još jedna “zvezda”, a to je sajt naših prijatelja iz Subotice – OI “SRARTAK” / www.oispartak.com / .

      Sajt je simpatičan i ima nešto što nema nijedan izviđački veb sajt u Srbiji, bivšoj YUgici, Balkanu, Evropi i šire. On u sebi sadrži ogromnu i NEPOCENJIVU VREDNOST, a to je - na dohvat KLIKA su vam sva najvrednija izviđačka izdanja sa naših prostora i šire, od osnivanja naše organizacije do danas.

      Kliknite ovde http://www.oispartak.com/srl/srl/strana/literatura-sa-našeg-tavana i obogatite svoje izviđačko znanje.

      Kada pročitate bar 1/3 ovoga što vam OI “SPARTAK” ovako izdašno nudu videćete svo neiscrpno bogatstvo koje nudi naša organizacija. Tada ćete spoznati da su: orijentacija, čvorologija, signalizacija, topografija, brzo podizanje i spuštanje šatora i tsl. samo delić, maksimum 5%, od onoga što se u našoj organizaciji može naučiti. Kada budete pročitali preko 50% onoga što vam se nudi na ovom sajtu sigurno ćete biti uvereni da naša organizacija, ako je vode valjani, obrazovani, deci i skautizmu posvećeni ljudi - ima zadatak da od vas stvori DOBRE i POŠTENE LJUDE! Ljude koji će voleti, paziti i maziti našu majčicu prirodu, koji će voleti sve dobre ljude sveta i koji će poštovati roditelje i starije i biti željni znanja, a, dakako, i kloniti se štetnih navika!

      Za sve ovo što je vredno prikupljeno, fotokopirano, skenirano i okačeno na tom sajtu svi mi trebamo zahvaliti velikom NEIMARU izviđaštva Srbije, kakvih u našem savezu, na žalost, nema više od nekoliko. Koji se ostvario kao ličnost i izrodio dva brilijantna sina (jedan dr nauka, a drugi profesor), koji su takođe bili dobri izviđači, a sada su predivni ljudi. Taj čika se zove ŽIVOJIN ILIĆ – INDIJANAC = “spiritus movens” SPARTAKA.

      Hvala čika Žiki što vam je učinio pristupačnim ovako mnoštvo izviđačkih knjiga i izdanja.

      Ostajte mi u zdravlju!

      Čika Dragan"

 

 

      Šta reći posle ovakvih reči!???

      Kakav bolji "predgovor" čovek da poželi?!?

          Veliko od srca hvala čika Barbi i njegovom "France Prešernu" na njihovoj ljubavi, a Bog neka nam je u pomoći da se posle ovakvih reči hvale odupremo iskušenju i "ostanemo na zemlji"! :-)

OI "Spartak"

''Stari izviđač'' na facebook stranici Saveza izviđača Hrvatske

8. septembar у 11:09
 
      Dragi izviđači, a naročito izviđački voditelji!

      OI Spartak Subotica iz Vojvodine, Republika Srbija, je na svojoj web-stranici objavio skeniranu izviđačku literaturu "Sa starog tavana", dakle - svu literaturu koju su sakupili.

      Sve je to lijepo sistematizirano i objavljeno, tako da ulaskom u poveznicu koja vam je ovdje postavljena, možete odmah krenuti u pretraživanje.

      Literature je BRDO! Postavljeno je sve što su uspjeli sakupiti od svojih početaka do danas, a izdavači literature su razni, među njima i SIH!

      Ovaj se njihov prilog može smatrati KAPITALNIM DOPRINOSOM izviđaštvu na ovim prostorima, a osobno vjerujem da će svatko od vas voditelja SIGURNO pronaći nešto za sebe, jer osim literature o radu izviđačkih cjelina, postoje i stručni priručnici, pa priručnici o igrama i časopisi (ima i "Mi Mladi"), razne propozicije i sve što se o izviđačima ONOG vremena, čiji smo nasljednici, može reći i reklo se...

      Zahvalimo prvenstveno Živojinu Iliću, Žiki, Starješini OI "Spartak", na ovome trudu, a vama svima želim veselu "plovidbu" među davno već zaboravljenom, a još uvijek vrijednom literaturom,
na ovoj poveznici:

 
      Preporučam vam posjetu i ostalih sadržaja na web-stranici, jer ovaj odred je organizirao i ovogodišnje državno natjecanje Saveza izviđača Srbije, o čemu se također tamo možete upoznati, a možete i ovdje, na njihovim facebook stranicama. Upravo su objavili etalone s natjecanja.

      Ovakav trud teško da je moguće nadmašiti, a nesebičnost nemoguće!"

 
 
 
 
      Veliko hvala na "reklami"! ;-)
      Nadam se da će objavljena literatura biti od pomoći mnogim zaljubljenicima u izviđaštvo!
      Savez izviđača Hrvatske je bio perjanica u izdavaštvu literature koju je svako zainteresovan mogao nabaviti u Ekonomatu SIH u Domagojevoj ulici. Zahvaljujući Izdavaštvu SIH i i ažurnosti Zvonka iz ekonomata da mi javi o novim izdanjima, sakupih ovo "brdo" :-) litertature. Kad sam počeo da sakupljam nisam ni sanjao komp i da ću moći sa svima da delim sakupljeno! :-)
      Ako nađete nešto iz postavljene literature da će Vam biti od koristi, i da ćete primeniti u radu sa mladim naraštajem, usrećili ste me! :-)
 
Žika