Izviđačka literatura sa našeg tavana

Amblem Sa našeg tavana - Odred izviđača Spartak iz Subotice

          Nakon višegodišnjeg rada na prikupljanju i obradi materijala od milošte nazvanog "Literatura sa našeg tavana" :-) (mada kada biste videli prašinu, shvatili biste odmah da nije reč samo o tepanju - izgled bi odmah rekao odakle je! ;-) ) - pred vama je obilje materijala koje se nadamo da će i vama lično i malim izviđačima koji su vam povereni i uopšte izviđačkoj organizaciji (a vala i šire! - recimo samo dela iz kategorije "Igre u prostoriji i prirodi" - bi značile svakom prosvetaru u njegovom radu, pogotovo u Osnovnim školama!) - biti na korist! :-)

 

          Za početak, samo par napomena oko načina našeg grupisanja materijala na sajtu i načinima njegovog pregleda.

          1) Materijal je poređan po kategorijama (kako smo ih mi pokušali osmisliti) u zavisnosti koje oblasti sve pokriva, tako da se neke knjige (časopisi su uglavnom svi po u jednoj kategoriji, osim ako se ne radi o nekom specifičnom delu šireg značaja) nalaze u 2 ili više kategorija.

          2) Postoje 2 osnovna načina pregleda materijala:

  1. "Lista postavljene literature" - Tu je radi jednog opšteg uvida u postavljenu literaturu (da ne mora uvek da se klikta tamo-amo ulazeći i izlazeći sa stranica po kategorijama da bi se pregledao celokupan materijal) - postavljen spisak čitave literature po kategorijama - na jednu stranu. Ovaj pregled literature preporučujemo u prvim vašim pregledima da biste lakše stvorili uvid čega tu sve ima. Takođe, radi bolje vizuelne preglednosti - ovde su data samo imena dela, bez njihovog slikovnog pregleda omota i sl.
  2. "Literatura po kategorijama, sa slikovnim predpregledom" - Ovde je literatura grupisana po kategorijama. Nakon prvo datog pregleda kategorija - nazivi kategorija vas vode ka stranicama gde su dela dotične kateorije ovog puta i sa slikovnim predpregledom omotnica radi lakšeg uvida/prepoznavanja određenih dela. Ovaj drugi vid pregleda (kome možete pristupiti zasebnim linkovima i iz glavnog menija) preporučujemo kada ste se već uoznali sa "našom bibliotekom" ;-) i želite da se malo više upoznate i zadržite na delima iz određenih oblasti.

          3) Kao poseban vid pretrage - imate stranicu "Napredna pretraga" gde konkretno delo (dela) možete naći po različitim kriterijumima.

          4) Za one koji nam (nadamo se :-) ) - postanu redovni i dobrodošli gosti :-) - radi lakšeg pregleda šta su već videli šta nisu - stavili smo i posebnu stranicu: "Najnovije". Ovo će mnogima značiti pogotovo u ovom prvom periodu rada sajta, pošto u sili obaveza i manjku vremena - većina materijala tek treba da se postavi, tako da tokom narednih mesec-dva (septembar-oktobar) očekujemo skoro pa svakodnevno osvežavanje fonda postavljene literature.

          5) Za one koji nisu imali prilike da se sretnu ranije sa mnogim od ponuđenih naslova a u mnoštvu materijala ne mogu da se orijentišu - ispomoć bi trebale da budu stranice "Najtraženije" (gde će verujemo "dela da govore više od reči"! ;-) ) i "Preporučujemo" (gde ćemo mi koji smo imali dodira sa svom tom literaturom davati neke svoje lične preporuke, ali ćete takođe i vi jedni drugima moći biti ispomoć svojim komentarima i preporukama).

 

          No, da ne dužimo - jer čitav rad na koncepciji sajta je i bio sa ciljem da bude što praktičniji (za više različitih pristupa) i po mogućstvu što pregledniji - sretan vam rad! :-) Nadamo se samo da će vam susret sa većinom zaboravljenim i najčešće sada već nedostupnim biserima, prvenstveno izviđačke literature sa teritorije čitave bivše "Juge" - biti na radost i korist! :-)

          Veliki izviđački pozdrav svima!!! :-)

   Odred izviđača "Spartak" iz Subotice

 

 

         Još samo koja napomena, da ne bi bilo zbunjivanja.

  • Za pojedine relativno veće fajlove, kod otvaranja za pregled istih na sajtu - treba malo sačekati (kod većih i koji minut!) dok se ne očitaju, a potom nema nikakvih problema (i zastoja) u pregledu istih (već šibaju k'o munja! ;-) )!
  • Za pregled literature koju ste skinuli na vaš kompjuter (na samom sajtu vaš veb pregledač često ima već i sam neki dodatak za pregled pdf fajlova pa tu onda nećete imati problema) potreban vam je neki program za pregled pdf fajlova. Od mnoštva u ponudi mi bismo vam ovako za prvu loptu preporučili besplatan Foxit Reader koji možete skinuti ovde.